top of page

Uspješno obilježen SVJETSKI TJEDAN GLAUKOMA

 

Hrvatska se i ove godine pridružila zemljama diljem svijeta u obilježavanju Svjetskog tjedna glaukoma od 09. do 15. ožujka 2014. u organizaciji Svjetskog glaukomskog udruženja. Nositelj javnozdravstvene akcije pod nazivom "Prepoznajmo glaukom" bio  je Referentni centar za glaukom pri KBC-u Sestre Milosrdnice, uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva i Grada Zagreba.

Tjedan je započeo znanstveno-stručnim simpozijem u suradnji s Katedrom za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Odsjekom za oštećenja vida Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Simpozij je bio usmjeren prema liječnicima obiteljske medicine i oftalmolozima. Skup je otvorio predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva prof. dr. sc. Zoran Vatavuk. Prof. Vatavuk naglasio je važnost suradnje i cjelovitosti pristupa u ranom otkrivanju glaukoma i njegovu liječenju. Vodeći hrvatski stručnjaci iz područja glaukoma raspravljali su o važnosti širenja svijesti i znanja o glaukomskoj bolesti te ukazali na važnost rane dijagnostike u sprječavanju nastanka sljepoće (doc. dr. sc. Mia Zorić Geber, prof. dr. sc. Katia Novak Lauš i prof. dr. sc. Zdravko Mandić iz Referentnog centra za glaukom, Klinike za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice,  dr. Sonja Jandroković iz Klinike za očne bolesti KBC-a Zagreb, dr. Vukosava Maričić Došen iz Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh, doc. dr. sc. Veljko Rogošić  iz Klinike za očne bolesti KBC-a Split).

 

 

Attachment-1 (2).jpeg

O životu i rehabilitaciji slabovidnih i slijepih osoba govorila je prof. dr. sc. Tina Runjić, pročelnica odsjeka za oštećenje vida Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Posebno je istaknuta uloga liječnika obiteljske medicine u procesu otkrivanja i liječenja glaukoma, o čemu je govorila prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković s Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Na više od 20 jumbo-plakata, zatim putem najslušanije radio-stanice, lokalnih i nacionalnih TV-mreža i konferencijom za novinstvo javnosti je prenošena poruka o glaukomu, vodećem uzroku nepovratnog gubitka vida u svijetu, a građani su pozvani  da se odazovu besplatnom mjerenju očnog tlaka. Tiskano je 35.000 brošura o glaukomu, a 30.000 podijeljeno je uz Večernji list.

U prostorima "Centra Kaptol" 12. i 13. ožujka mjerenju očnog tlaka odazvao se veliki broj građana, a kao promotori akcije pridružile su se i brojne poznate osobe. Obilježavanju Svjetskog tjedna glaukoma pridružila se i pročelnica Ureda za zdravstvo grada Zagreba, prof. dr. sc. Mirna Šitum.

Zahvaljujući cjelovitom pristupu i dobrom timskom radu, dvodnevno mjerenje očnog tlaka proteklo je u iznimno ugodnoj atmosferi, bez dugog čekanja, i pozitivnom odnosu građana i liječnika. U dvodnevnoj akciji, s neočekivano brojnim odazivom, sudjelovali su oftalmolozi Klinike za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice (dr. Jelena Škunca Herman, dr. Marin Belak, dr. Iva Krolo, dr. Lana Dujmović, dr. Rašeljka Tadić, dr. Željko Kaurić, dr. Ana Koluder, dr. Lana Knežević), kojima su se pridružili studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Mjerenju očnog tlaka odazvalo se preko 2.600 građana. Građani kojima je izmjeren povišen očni tlak upućeni su na obradu u Referentni centar.

Među 700 registriranih javnih događanja obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma diljem svijeta, Svjetsko glaukomsko udruženje izvijestilo je o akciji u Hrvatskoj, odabravši TV-spot Prepoznajmo glaukom za naslovnicu (This year Refferal center for glaucoma Ministry of Health Republic of Croatia, suppoted by Croatian Ophthalmological Society, organises great public-health campagne ''Let us recognize glaucoma''(Croatian: Prepoznajmo glaukom). This campagne is under the auspices of Mayor of capital of the Republic of Croatia and it includes many activities).

http://www.wgweek.net/

Voditeljica akcije ''Prepoznajmo glaukom'' doc. dr.  Mia Zorić Geber s Klinike za očne bolesti KBC-a Sestre Milosrdnice, izjavila je da je vrlo zadovoljna cijelom akcijom te da se nada da će se ovakve javnozdravstvene akcije nastaviti u budućnosti.

fotografija 4 (3)i.JPG

fotografija 4 (3)i.JPG

JGL_oglasi.gif
JGL_oglasi.gif
JGL_VizolS_adaptacija_banneri_350x250-1.jpg
JGL_VizolS_adaptacija_banneri_350x250-3.jpg
JGL_VizolS_adaptacija_banneri_350x250-5.jpg
JGL_VizolS_adaptacija_banneri_350x250-4.jpg
JGL_VizolS_adaptacija_banneri_350x250-2.jpg
1909_2022_JGL_VizolS_adaptacija_digital_rewponsive1200x1200-3.jpg
bottom of page