top of page
4.png

SVJETSKI TJEDAN GLAUKOMA OD 07. DO 13. OŽUJKA 2021. GODINE

 

Poštovani,

       Kako smo još uvijek suočeni s pandemijom koja na globalnoj razini mijenja način života, od neizmjerne je važnosti održati svijest o glaukomu te kao i do sada provesti edukativne i javnozdravstvene aktivnosti u okviru mogućnosti.

        Od 2014. godine svake godine aktivno obilježavamo Svjetski tjedan glaukoma organiziranjem nacionalnih kampanja po cijeloj Hrvatskoj. Aktivnosti u Hrvatskoj uvijek su bile ocijenjene kao iznimno uspješne i najveće kampanje među zemljama sudionicama.

         Tijekom dana otvorenih vrata u oftalmološkim ambulantama, odjelima i klinikama, ali i na javnim prostorima, provodili smo javnozdravstvene akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka za građane u 24. grada u Hrvatskoj te ih educirali i dijelili edukativne brošure o glaukomu. Održan je velik broj predavanja o glaukomu koja su bila namijenjena građanima  i liječnicima obiteljske medicine. Medijske kampanje - koje su uključivale tekstove u dnevnom tisku, edukativne brošure, emisije na radiju i televiziji, sportska i kulturna događanja te potporu poznatih osoba iz javnog života - trebale su  „približiti“ glaukomsku bolest hrvatskoj javnosti i ukazati na važnost ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja ove bolesti.

         Svake godine Svjetski tjedan glaukoma završavamo okupljanjem oftalmologa na međunarodnom simpoziju na temu glaukoma, Glaucoma Codes, a koji sadrži predavanja eminentnih stručnjaka iz inozemstva i Hrvatske, stručne rasprave, tečajeve i radionice.

         

          Vođeni epidemiološkom situacijom i preporukama Ministarstva zdravlja i ove godine pridružit ćemo se obilježavanju Svjetskog tjedna glaukoma od 07. do 13. ožujka 2021.g. Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja RH i Glaukomska sekcija Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva aktivno će poduprijeti obilježavanje ove manifestacije i realizaciju aktivnosti diljem Hrvatske.

         

           Završno događanje Svjetskog tjedna glaukoma 6. e-Glaucoma Codes simpozij ove godine biti će održan 13. ožujka 2021.

 

U ime organizatora

prof. dr. sc. Mia Zorić Geber

JGL GIF MUSKARAC.gif
JGL GIF ZENA.gif
bottom of page